Even de nieuwe visvinder testen…

Meerval zoeken met de helix.

Een tijdje geleden vroeg Pieter me om eens mee te gaan met z’n zodiac om wat tips en trics te geven bij het gebruik van z’n nieuwe Humminbird Helix 7 Chirp GPS. We spraken een dagje af om een nieuw stuk Maas te gaan verkennen.

Voor mij heeft een Humminbird Helix toestel van gelijk welke grootte met CHIRP en GPS eigenlijk alle benodigdheden om succesvol op snorrenjacht te gaan. Belangrijk hierbij is dat het toestel de lage Chirp frequenties aankan. Dit is bijvoorbeeld niet het geval wanneer een toestel een CHIRP DI transducer heeft.

CHIRP

Wanneer een toestel z’n Chirp functie gaat gebruiken, gaat deze niet enkel een signaal uitzenden op 1 frequentie, maar een bepaalde range van frequenties doorlopen om zo een drastische verbetering te zien in de detail van de onderwaterwereld.  Daarbij kan er tijdens het vissen voor gekozen worden om zowel de lage Chirp frequenties als de hoge frequenties te tonen op het scherm. Onderstaand is daar een voorbeeld van:

Linksonder kunnen we zien dat zowel de frequentierange 75-95 als 175-225 kHz weergegeven wordt op het scherm.

Met deze verschillende frequenties hoort ook een verschillende kegelbreedte. Als vuistregel nemen we hier: hoe hoger de frequentie van de 2D sonar, hoe kleiner de kegel.

Humminbird heeft een handige functie op z’n toestellen zitten om te switchen tussen de verschillende weergegeven frequenties: het vinkje!

We kunnen dus door te switchen van frequentie een idee krijgen van hoe dicht een vis onder de transducer zit. is de vis zichtbaar op de lage frequentie, maar niet op de hoge, dan is de vis iets verder verwijderd van de boot. Is de vis zichtbaar op beide frequenties, dan is de vis dicht onder de transducer van de boot.

Waarom kan dit nu handig zijn bij het vissen op meerval? Wij willen de lage chirp frequentie gebruiken omdat we de locatie van ons aas veel beter kunnen weergeven als we met een lage frequentie scannen, en dus een grote kegel werken. (Er wordt simpelweg een groter oppervlak gescanned.) Bij een sterkstromende rivier hoeven we dus niet altijd met 250g lood te werken om ons aas recht onder onze transducer te krijgen om te visualiseren.

GPS

Een tweede functie die wij onmisbaar vinden tijdens het meervalvissen: de GPS functie. In combinatie met de Autochart Live functie is dit een handige tool om een rivier in kaart te brengen. Waar zitten de dieptere stukken? Waar hebben we reeds vis gevangen? waar bevinden zich de rotsen? Waar zijn de taluds?

Met de Autochart Live functie maakt het toestel realtime en volledig automatisch dieptekaarten. Meestal maken wij meerdere drifts over een zelfde sluisvak op de Waalse Maas. Hierbij is het  interessant om te weten over welk stuk we reeds gedrift hebben de vorige vistrip of eerder op de visdag. Ook kan het handig zijn om bij elke vangst een marker te plaatsen om zo ‘hotspots’ te detecteren.

Zoals je op de bovenstaande screenshot kan zien, zijn het soms in die kleine diepteverschillen en putjes waar een vis ligt. Zonder mapping is het onmogelijk om de locatie van elk putje te kennen en dus je driftpositie te gaan anticiperen op het overvaren van het putje.

Als extra uitbreiding raad ik altijd de Humminbird Zero Line SD card aan. Hiermee wordt de resolutie van je kaarten veel gedetailleerder (je kan verder inzoomen) en heb je veel meer opslagruimte.

 

Aaah right… we gingen vissen. Het was een interessante visdag. Met behulp van de fishfinder de dieptere stukken gevonden en dus kunnen bevissen met zowel aasvis als met wormen. 5 stuks gevangen, met een grootste van 1m30.