Meervaltripje Maas 16 juni 2018

Het kortste strootje

Vandaag had ik met Greg afgesproken om op pad te gaan naar de Maas om daar wat meerval te gaan vissen vanuit de bellyboat. We hadden al vroeg afgesproken zodat we bij het eerste licht op het water zaten. We wilden een nieuws stuk Maas doen waar geregeld veel activiteit is van waterskiërs. Op het water zitten vooraleer die mannen er aan beginnen is dus de boodschap.

Meestal vis ik met 1 hengel onder de bellyboat met worpen en laat ik een bijhengel meedriften met een aasvis. Toen ik 1 minuut op het water zat, merkte ik al dat m’n aasvis zich muurvast had gezwommen. Ik mocht al m’n boel doortrekken vanaf het begin. Tot overmaat van ramp brak m’n hoofdlijn in m’n reel en mocht ik dus m’n volledige spoel gevlochten draad uit m’n spoel snijden, naar m’n auto lopen om een reservespoel te halen en deze terug op m’n reel spoelen…. een goed begin van de dag en een half uur catfish primetime verloren…

Omdat Greg wat minder ervaring had bij het actief meervalvissen en het visualiseren van het lood en aas op de dieptemeter, besloten we om onze beide bellyboats aan elkaar vast te hangen. Hierbij kijken we beide naar het scherm van m’n dieptemeter en zijn beide aasjes zichtbaar. Ik ga hierbij het kwakhout bedienen, zodat Greg zich optimaal kan bezighouden met het vissen.

Al snel komen de eerste visjes boven, echter van klein formaat.

Opeens verschijnt een grotere echo op de dieptemeter. Deze was duidelijk groter dan de echo’s die we voorheen al gezien hadden en die steeds resulteerden in een kleinere vis. Aan de snelheid waarbij zo’n vis stijgt, kunnen we meestal zien of hij zal bijten, of eerst wat komt ‘snuffelen’ aan het aas. Deze vis was duidelijk geen ‘snuffelaar’ maar ging bijten. Op dat moment hangen Greg en mijn aas ongeveer een halve meter van elkaar verwijderd. We vissen beide met een clonklood en een dreg vol pieren als aas. Op dat moment is het dus echt een gokje wie de vis zal verzilveren. Een seconde later begint Greg z’n Black Cat Vertical LS II door te buigen en weet ik dat ik het kortste strootje getrokken heb…

Na een dril van een 20 tal minuten slagen we erin de vis aan de kant te brengen, op een onthaakmat te leggen voor een kleine fotosessie waarna hij terug wordt vrijgelaten.