Statisch vissen op Maasmeerval

Dit voorjaar ben ik reeds enkele keren naar de Belgische Maas geweest om daar op meerval te vissen. Wegens de Waalse regelementering was het op dat moment niet toegestaan om met levende aasvis te vissen tot 1 juni. We kozen er dus maar voor om met de dauwpieren aan de slag te gaan overdag en ’s nachts met pellets. In principe is het enkel toegestaan om met plantaardig aas te vissen ’s nachts op karper. Niemand die verbeidt om ’s nachts op ‘karper’ te vissen met 50mm pellets en Black Cat hengels?

Als stek kiezen we een stek waar er wat variatie is in de bodemstructuur of waar er wat stroming staat. Helaas stond er dit voorjaar bijzonder weinig stroming op de Maas, dus het was zoeken naar een geschikte plek.

Materiaal

Als hengel kiezen we voor een vrij zware kanthengels van Black Cat, namelijk de Black Cat Freestyle 2,80m 400g en daarop een Finn Nor Lethal of Penn reeltje. OK, best wel een prijzig setje, maar het plan is deze later op de Ebro of Po ook nog te gaan gebruiken. De gevlochten draad dient voldoende dik te zijn wegens de vele mossels en rotsen op de bodem. De onderlijn bestaat uit Black Cat Power Leader en twee haken onder elkaar bevestigd achter een onderwaterdobber. Aan die haken rijgen we voldoende dauwpieren zodat ze een mooi geurspoor afgeven in de stroming en de haken voldoende afschermen van de meervalsensoren. De Maas is een water waar al wat dressuur op zit.

’s Nachts maakten we gebruiken van de Black Cat Bite Alarms die trilling detecteren op de blank en je zeker wakker zullen maken om de haak te zetten en de vis te drillen. De pellets bevestigen we dan ook op zoals bij het karpervissen op een hair rig. We kunnen dan wat gebruik maken van Rig tube zodat de meerval het gewicht van de haak niet voelt terwijl hij de pellet opneemt.

Vangsten

Al snel bleek dat de vangsten van verschillende factoren afhingen. Zowel de stroming, tijd, luchtdruk, weer en locatie speelden een rol. Daar waar we op de ene locatie en moment geen tik kregen, hadden we op andere momenten en locaties slapeloze nachten. Verschillende meervallen mochten even de onthaakmat bezoeken, waarna ze keurig terug gezet werden.

Zowel overdag op de wormen, als ‘s nachts met de pellets slaagden we erin om meerval te vangen. Sommige dagen en nachten kregen we geen tik, en sommige momenten was onze avond vrij goed gevuld.

Ook testte ik de rig waar ik in de plaats van de onderwaterdobber gebruik ga maken van het drijfvermogen van en waterwolf onderwatercamera. Zo kon ik het aasgedrag van deze vissen bestuderen. Wat bleek? Ik dacht dat ik de hele dag geen tik gehad had (en dat de vis dus niet aan het azen was), maar uit de video bleek achteraf dat er wel verschillende vissen komen kijken, maar dat ze toch wantrouwig zijn voor m’n rig.