Reisverslag vissen in Denemarken september 2016

Dag 1:

Het is 05u45 als we klaarstaan om te vertrekken met de boot richting Stege Nor. Daar gaan we de eerste dag voorvissen om ons kennis te laten maken met het Deens snoekgeweld. Het plan is om de eerste dag in Stege Nor te blijven en de tweede dag in Stege Bugt te vissen om ons ( Tim, Joachim en mezelf) zo voor te bereiden op het Deens Brakwater Kampioenschap (DBC). Een goed uurtje later hebben wij onze boot gehuurd en is Joachim samen met onze visgids Lars Henrik Anderson getrailerd.
Er zit een stevige wind, die gelukkig vanuit de goede richting komt, dus besluiten we om een eerste drift te doen over een stuk van een kilometer lang, waar we over een tweetal diepere putten passeren. Als driftanker hebben Tim en ik de avond ervoor nog snel twee Ikea zakken aan elkaar geknoopt, die al snel tot “drift-bra” omgetoverd worden.
Joachim en Lars hun boot is wat sneller, dus wanneer we aankomen op de afgesproken plaats doet Joachim reeds zijn eerste worp. Terwijl wij de boot aan het positioneren zijn horen we vanuit de andere boot “FISH ON!” en zien we Joachim zijn eerste Deense snoek van de trip landen. Het is al snel duidelijk dat dit niet de snoekvisserij is die wij kennen in België

img_20160929_073731-1

Een half uurtje later kan ik mijn eerste Deense snoek haken aan de Quantum Rassel Shad. Op een meter of 20 van de boot krijg ik een harde aanbeet, dankzij de Savage Gear Custom Jerk is goed de haak zetten geen probleem. Als een pijl uit een boog stuift de snoek ervandoor, direct duikt deze vis onder de boot, echter kan ik hem er nog van onder begeleiden en een minuut later heb ik mijn eerste Deense snoek geland. Het was dus waar wat ik op voorhand had gehoord; deze haringvreters zijn echte stoomtreinen en hebben enorm veel energie in dit warme, brakke water. Wanneer de vis bovenkomt blijkt het echter maar een 80-iger te zijn. “Hoe voelt zo’n metervis dan wel aan?”, is de vraag die we ons allen stellen.

img_20160929_075312

Gedurende de eerste drift vangen Tim en ik samen een 5-tal snoeken, waarvan m’n grootste 98cm is. Het weer werkt echter tegen; de wind blijft toenemen en door de golven is het bijna niet veilig meer om met zo’n relatief kleine boot op zo’n groot water te zitten. We besluiten echter nog wat verder te doen en vertrouwen de raad van onze visgids.

img_20160930_134954

Na een aantal 70+ cm snoeken te vangen, besluiten we dat het minder lang duurt voor onszelf en voor de kleinere vissen om deze aan de rand van de boot te onthaken in plaats van het net te gebruiken. Dit blijkt aardig te lukken. Tot op een bepaald moment ik niet goed oplet en een vis een loshangende dreg in m’n pink weet te duwen. Deze zit tot voorbij de weerhaak in het vlees en wordt dieper getrokken telkens de vis spartelt. Tim probeert tevergeefs de titanium onderlijn die nog vastzit aan de snoek door te knippen, maar een Leatherman is niet opgewassen tegen zo’n sterke onderlijn. Gelukkig kan Tim de snoek dan uiteindelijk snel onthaken en terug in het water zetten.
Met een dreg in m’n vinger varen we terug de haven in.

img_20160929_113806
Eenmaal aan land gaan we het kantoortje binnen van de bootverhuurder. Lars geeft me twee opties: Ofwel gaan we naar het ziekenhuis en is het gedaan met vissen. Daarbij zou de dokter de haak door m’n vinger moeten duwen om dan de weerhaak af te knippen en zo de dreg te kunnen verwijderen. Ofwel kunnen we deze kleine ingreep in het kantoortje uitvoeren met een bottletje schnaps en enkele pijnstillers en kan een uurtje later opnieuw gevist worden.
Ik besluit voor de tweede optie te gaan, Lars duwt met een onthaaktang de dreg door m’n vinger en een uurtje later sta ik (lichtjes aangeschoten) terug te vissen.

We vangen nog enkele mooie vissen, maar rond 16u wordt de wind te krachtig en besluiten we toch binnen te varen. Grootste snoek gevangen is 98cm en de kleinste 66cm. Hierbij deed de Rassel Shad het zeer goed en ik heb een 4-tal Rassel Shads die moeten gelijmd worden en waarvan de ratelaar kapot werd gebeten. Bijna met elk stuk kunstaas viel wel wat te vangen, zolang je die ongeveer op de juiste diepte kreeg. Zo wist ik ook – bij wijze van experiment- een vis te vangen op de Black Cat Big Spinner Bait op de eerste worp! Shads deden het vandaag in dieper water echter duidelijk veel beter.
Algauw ontdek ik dat, tussen pot en pint, shads lijmen onze dagelijkse avondactiviteit werd…

img_20161003_203840
De Quantum Duck Shad kreeg er ook meedere keren van langs.

 

Dag 2:

We beginnen de dag net hetzelfde als gisteren. Door de aanhoudende wind kunnen we met ons klein bootje Stege Nor niet uit. We besluiten ditmaal echter wat ondieper water op te zoeken aangezien er al wat boten aan het vissen zijn op de drift van gisteren en zij niet echt veel blijken te vangen. We schakelen dus over op jerkbaits. Visgids Lars laat ons enkele zelfgemaakte jerkbaits proberen die hij speciaal ontwikkeld heeft voor deze ondiepe wateren waar het de bedoeling is om boven de planten en tussen de kwallen en zeewier een gewonde aasvis na te bootsen.
De “Average Jo” bleek echt een pareltje en al snel kwamen de eerste snoeken uit het water.

img_9745

Tim weet al snel een 9-tal snoeken te verzamelen op z’n paarse “Average Jo” terwijl hij die op een zeer agressieve walk-the-dog manier binnenhaalt. ‘s middags besluiten we door de wind onze boot binnen te brengen en ons voor te bereiden op de wedstrijd van de volgende twee dagen. Lars moet nog zijn nieuwe boot ophalen die hij wil gebruiken voor de wedstrijd en zal ons daarna nog een rondleiding geven in het wedstrijdgebied. Samen met nog 2 Deense jongens die in het jeugdklassement gaan strijden en hun begeleider Kim, vormen we TEAM SPIKE! Boot ophalen, bedrukte hoodies ophalen, boodschappen doen, shads lijmen en het zout van ons materiaal wassen…, aan de voorbereiding ging het alvast niet liggen!

img_20160930_134142 img_20161002_151117

 

Dag 3:

Eerste dag van de DBC. Om 7u worden we verwacht voor een kleine briefing. Daarvoor moest de boot nog getrailerd worden en deze ligt nu in de haven tussen een 100-tal andere boten klaar om uit te varen. De meeting is in het Deens en wij verstaan er natuurlijk niet veel van, maar Lars vertelt ons dat het reglement nogmaals overlopen wordt. Het visgebied is verdeeld over 3 delen. In elk deel hiervan bevinden zich enkele juryleden. Indien een snoek gevangen wordt van redelijk formaat moet via GSM een jurylid opgebeld worden en deze komt dan de vis meten. In tussentijd moet de vis in het landingsnet in het water gehouden worden.

Om 7u30 wordt het startschot gegeven. Wij kennen wat vertraging wegens lichte motorproblemen. We zien nog net een armada van vissersbootjes richting visgronden vertrekken. Tim en ik hadden de avond ervoor zorgvuldig onze tactiek besproken en aangezien wij over een trager bootje beschikten, zouden wij zo weinig mogelijk tijd verspelen in het varen en dus zo dicht mogelijk bij de haven beginnen vissen en ons met de wind laten meedriften verder het visgebied in. Het werd al snel duidelijk dat het een taaie dag ging worden. Andere visboten rondom ons vingen ook niets. Later zou blijken dat het zoutgehalte in het water uitzonderlijk hoog was en daardoor de activiteit van de snoek enorm afneemt.

We blijven echter doorzetten en komen uiteindelijk op een dieper kanaal terecht dat door een ondiep stuk gaat. Daar zien we de eerste snoeken van de dag zwemmen. Ze willen echter niet bijten. Ze blijven de Savage Gear 3D Roach volgen, maar bijten niet. Spinstop, versnellen en jerken, het haalt allemaal niets uit. Ze achtervolgen wel, maar happen niet toe. Uiteindelijk kan Tim de eer redden van de eerste dag en weet toch een snoekje van 70cm te vangen op de jerkbait.

‘s Avonds is er nog een kleine bijeenkomst aan een kampvuur. We verzamelen met nog wat andere deelnemers bij het kantoortje van de botenverhuur en daar wordt Lars zijn “etalagekast” met custom lures voorgesteld. Ondertussen maakt een lokale hengelsportzaak gebruik van de gelegenheid om de nieuwe Savage Gear Skinny Water hengel voor te stellen en wie met 5 worpen in het donker in de haven de grootste snoek kan vangen, wint de hengel. We besluiten mee te doen. Joachim doet een worp in het donker en heeft op z’n eerste worp al een snoek van 92cm vast.

img_20161001_202510

Ik doe nog 5 worpen, in de hoop Joachim te verslaan, maar dit leverde geen snoeken op. Daarna is Tim aan de beurt. Op z’n derde worp is het raak en weet hij een 95cm snoek te landen. In de loop van de avond proberen er nog enkelen dit record te verbreken, maar het lukt niemand en Tim mag zich de gelukkige eigenaar noemen van een nieuw setje van Savage Gear + alle pluggen en aasjes die werden gebruikt voor de wedstrijd. Wie dacht dat ‘s nachts met kunstaas op snoek vissen niet mogelijk was, die moet maar eens in Møn proberen.

img_20161001_213759

Dag 4:

De tweede wedstrijddag begint net zoals de eerste met een briefing door de organisatoren. Daarna liggen wij klaar met ons bootje in de haven en wachten we op het kanonschot. Deze keer zijn we er wel bij en we zien alle boten voorbijrazen op weg naar hun favoriete visstek.

Alles is op dit moment nog mogelijk. Maar helaas… Daar waar we gisteren nog wat snoek zagen zwemmen, daar is het vandaag zeer rustig en er is geen vis te bespeuren.
De andere boot van het team met Joachim en Lars weten nog een snoek van 79cm te vangen. Na een voormiddagje driften en casten besluiten we om wat te verticalen boven het diepere kanaal in de hoop dat daar een grote vis zit. Toevallig komen alle 3 boten van het team op dat moment daar samen en we besluiten voor een groepsfoto te gaan. Een andere verveelde vissersboot neemt graag de nodige kiekjes.
De grootste snoek die gevangen werd in de wedstrijd was 106cm, wat in principe niet veel is voor deze omgeving.

img_20161002_114550

Tim en ik besluiten vervroegd de haven binnen te varen en daar nog wat te vissen. We houden er ons eigen wedstrijdje waarbij we met elk één stuk kunstaas mogen kiezen en daarmee de grootste snoek proberen te vangen. We kiezen echter beide voor de Savage Gear 3D Eel. Tim heeft al snel een 85cm aan de haak, maar vijf minuten later volgt mijn grootste snoek van de trip 109cm. Het is een vrij sterke snoek, maar bij het landen blijkt het een echte torpedo. Lang en smal.

img_20161002_134250img_20161002_134807

Daarna gaan we met de boot nog Stege Nor op en weten we daar nog enkele vissen te vangen. We vissen tot de avond valt, en daarna vissen we verder in de haven.

img_20161002_173909 img_20161002_174545

Dag 5:

Vandaag vis ik met Lars in de boot en we trekken Stege Nor op. Er is geen beetje wind en de zon schijnt. Het water is zeer helder en de beten blijven zoals verwacht wat uit. Tijd om wat van de omgeving te genieten. Wat is Denemarken toch een prachtig visland!

img_20161003_093213

Opeens zien we echter een grote regenbui afkomen en van het ene moment op het andere zitten we in de stortregen. Met deze regen komt ook de wind opzetten en we zijn verplicht om terug de haven binnen te varen. We besluiten dus om maar in de haven te vissen. Vis na vis komt nu boven, waaronder enkele metervissen.

img_20161003_134937 img_20161003_145618 img_20161003_153948 img_20161003_162414  img_20161003_171344

Samengevat: De DBC competitie was een leuke ervaring, maar het vissen vooraf en achteraf leverde meer vis op. De hulp van een goede visgids is daarbij onmisbaar.
Deze kennen de omgeving als hun broekzak en op zo’n groot water komt dit zeker van pas.

Meer info ivm de visgids – Lars Henrik Andersen – die ons heeft meegenomen gedurende 5 dagen: https://www.facebook.com/stayaroundlonger/
Alle materiaal dat gebruikt werd, is ook beschikbaar op de webshop. We vissen allemaal met Quantum of Savage Gear hengels, molens en reels. Als hoofdlijn werd vooral Power Pro draad gebruikt in combinatie met Quantum titanium onderlijnen.