Het optuigen van en vissen met grote shads

Het optuigen van en vissen met grote shads

Het is ondertussen al een heel eind geleden dat ik voor het eerst met shads begon te vissen, ik herriner me nog m’n eerste snoek op een shad. Een snoekje van net geen 60cm had de shad volledig weggewerkt, ik wist vanaf dat moment, hier ga ik veel mee vangen.

Nu enkele jaren later is het gemiddelde formaat van mijn shads voor de snoekvisserij opgeschoven van 13cm naar 19cm. Ik heb het gevoel dat door gebruik te maken van groter kunstaas, je zeer dressuurdoorbrekend kan zijn. Kijk eens rond bij je medevissers, het gros van hun kunstaas zal waarschijnlijk tussen de 8 en de 15 cm zijn. Ideale maat voor de gemiddelde snoek, maar toch steeds weer in hetzelfde denkbeeld. Als we eens verder denken, beseffen we ook wel dat een snoek van 60 cm voorn en baars van 20 cm en meer eet, en zeker de grotere vissen hebben vaak meer zin in een grotere snack.

Het optuigen van elke shad begint met een loodkop, probeer deze zo licht mogelijk te kiezen, zodat de shad net niet gaat tollen (rond zijn as draaien) tijdens het binnenhalen. Het voordeel van het lichtere gewicht, is dat je zo een hangmoment kan creeëren tijdens een spinstop, ook wordt je zinktijd aanzienlijk verlengd. Kies de haakgrootte niet te groot, idealiter gezien komt deze tot maximum 1 derde van de totale lengte van de shad, als je met een grote haak vist, zal de shad minder flanken. Steek de loodkop zo dat de haak net uit de shad komt ter hoogte van de haakbocht. Als je dit goed doet zou je nog een pink tussen de haakpunt en de shad moeten kunnen krijgen, dit is zeer belangrijk, anders kan de haak nooit houvast vinden.

1

Als de loodkop stevig vast zit, kan je deze met behulp van wat superlijm nog extra vastzetten, maar dit is niet altijd nodig. Na het plaatsen van de loodkop moet nu een stinger worden geplaatst, deze heeft als doel het haken van snoeken die in de staart en de buik van de shad bijten te haken. Neem 25 cm staaldraad, 2 sleeves, een stinger spike en een dreg (die op zijn breedste punt net iets breder is dan de buik van de shad).

IMG_20160724_100143

Steek de staaldraad door de eerste sleeve, steek de dreg en de spike door de staaldraad en steek de staaldraad opnieuw door de sleeve, trek rustig aan tot je een lusje met een diameter van ongeveer 4 mm krijgt. Knijp de sleeve toe met een krimptang. Span niet te hard, anders kan de haak niet genoeg bewegen en de actie van de shad beïnvloeden en niet kunnen draaien in de bek van de snoek. Steek de andere sleeve nu op de staaldraad, steek de spike nu net voorbij het dikste punt van de shad aan de onderkant van de shad in de shad.

3

Steek de staaldraad nu opnieuw door de sleeve, geef de staaldraad een klein beetje speelruimte (hij mag niet snaarstrak tegen de shad hangen) en knijp ook deze sleeve toe.

De shad is nu volledig visklaar, veel succes ermee.

4