Meervalsessie vanuit de boot

Reeds lang vooraf hadden we het ingepland: We doen een meervalsessie vanuit de boot. Door onze drukke agenda’s kwam het er maar niet van, maar begin september konden we toch een dagje vinden om samen te gaan vissen. Ik spreek af met Harry aan de trailerhelling en hij heeft er dan al een rit op zitten van 4u. De boot is snel getrailerd en ik rond 10u zitten we op het water.

Het doel vandaag is om verschillende technieken uit te proberen: driftend met aasvis, verticaal met teaser, verticaal met wormen en verticaal met de fireball. Ik heb m’n Humminbird mobiel gemaakt, en is dus op elke boot te bevestigen. Ik kan dus  terwijl we op de elektromotor rondvaren rustig het gebied mappen.

We proberen eerst de aasvissen zo natuurlijk mogelijk aan te bieden rond obstakels zoals brugpijlers en diepere gaten. Dit heeft initieel minder succes en we besluiten om ons een tijdje te laten afdrijven. Tijdens die drift ga ik met het kwakhout aan de slag en hoop zo geïnteresseerde meervallen omhoog te lokken. Hier en daar zien we wel een stijger, maar niets blijft plakken aan onze tros dauwpieren. Opeens zwemt Harry zijn aasvis voor onze neus en de dobber wordt onder getrokken. De eerste vis van de dag is een feit. Een kleinere vis die waarschijnlijk net niet de metergrens bereikt. Al bij al geen slechte start van de sessie.

We besluiten een dieper stuk op te zoeken en daarover te driften. Het plan is om eerst met de aasvissen over het gat te driften en daarbij zo weinig mogelijk geluid te maken waardoor de vis kan afgeschrokken worden. Dit blijkt niet direct resultaat op te leveren, dus besluiten we de drift nogmaals te doen, maar dan met het kwakhout. Mijn favoriete techniek is hierbij om onder de transducer te kloppen en terwijl de lijn in m’n hand te houden.

Telkens we over het gat passeerden, kwam er wel een vis kijken, maar deze hadden geen zin in de dauwpieren die ik aanbood.

We vaarden dan maar naar een ander stukje waar iets meer stroming stond. Daar waren we nog maar een paar minuten aan het vissen, of mijn dobber met aasvis werd onder getrokken. Ik sla aan en ik moet de aasvis uit de bek van de meerval getrokken hebben, want de vis hangt niet. Ik ga terug zitten en voor ik het weet wordt m’n verticaalhengel met fireball montage kromgetrokken. Ik sla aan en weer sla ik mis! Enkele seconden later buigt de hengel van Harry door en die hangt wel. Dat moet dezelfde vis geweest zijn denken we. Tijdens de dril zien we m’n dobber onder water glijden. Ik sla aan en deze hangt ook! 4 aanbeten in 10 minuten, waarvan er twee blijven hangen. We staan beide tegelijk een vis te drillen! Zo’n momenten maken het wachten echt wel de moeite waard. Als ik thuiskom zie ik dat ik een bericht heb ontvangen om een tweede sessie te organiseren begin oktober. Hell yeah!