20 april 2019 Meervalsessie aan de Maas

20 april 2019 Meervalsessie aan de Maas: Statische sessie zonder veel verwachtingen

20 april 2019 Meervalsessie aan de Maas: We vertrokken op een vrijdagavond richting de Maas. Daar gingen we na een lange tijd nog eens vanaf de kant vissen. Ik moest op de hond passen dit weekend, en die past nu eenmaal niet zo goed in de bellyboat. Dus hij mocht mee. Hond blij, ik blij.


Eenmaal aangekomen op de stek, beslisten we om de hengels die avond niet meer uit te varen. Het was namelijk nog maar 1u toegestaan om met pieren te vissen. In Wallonië is het in deze periode van het jaar niet toegestaan om met levende aasvis of kunstaas op meerval te vissen.

De volgende dag zijn we dan maar zo vroeg mogelijk beginnen vissen. We hadden er niet zo’n goede hoop op. Het was de eerste keer dat we op die stek visten, het was al lang geleden dat we statisch vanaf de kant gevist hadden en de temperatuur van het water was nog aan de lage kant. Als rig gebruiken we hier graag een onderwaterdobber met een rateltje in de stroming. De tros wormen wordt dan aangeboden op ongeveer een meter van de grond. Het geheel verankeren we aan de bodem door een zware steen met een breeklijn.

Om 10u brak de eerste breeklijn. Dit voelde al direct als een goede vis. Op een 400g kanthengel gaf deze al een zeer mooie weerstand, en kon zonder moeite tegenstroom op me uitlopen. Na een 20 tal minuten touwtje trek konden we de eerste vis landen. Met z’n 1.87m al direct een goede. Gehaakt in de stroming op een tros dauwpieren.

Op de Belgische Maas is het toegestaan om te vissen met pieren tot een uur na zonsondergang. Daarna mag enkel op karper gevist worden met plantaardig aas (boillies). Meestal proberen wij te vissen tot de laatste minuut, omdat dit echt wel de uren zijn dat de meerval gaat azen. Letterlijk 3 minuten voor het einde van de vistijd ging de tweede meerval aan de lijn. Dit keer voor Jonas en met z’n 169cm een machtige vis. De volgende dag volgden nog enkele kleinere vissen.

Al bij al een leuke, verrassende kantsessie.